Tajska kuchnia, w której łączą się pikantne i słodkie smaki, jest doskonałą propozycją kulinarną na chłodne jesienne dni.
Kuchnia tajska cieszy się wielką popularnością. Curry to jedno z najbardziej znanych dań, jesienią doskonale sprawdzi się w postaci rozgrzewającej zupy.
Składniki
1 filet z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka pasty curry
1 cebula
1 czerwona papryka
1 limonka
1,5 litra bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
70 g ananasa Bakalland
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka sosu sojowego
świeża kolendra
szczypta curry
sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania
W większym garnku przez 3 minuty podsmażamy na oleju pastę curry i dodajemy pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Wszystko podsmażamy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do składników dodajemy pokrojoną paprykę i ananasa, smażymy jeszcze wszystko przez ok. 4 minuty. Do podsmażonych składników wlewamy bulion i zagotowujemy, a następnie dodajemy czosnek i kukurydzę. Wszystko doprawiamy sosem sojowym, szczyptą curry, solą i pieprzem oraz wlewamy mleczko kokosowe. Przed podaniem dodajemy do zupy świeżą kolendrę i skrapiamy wszystko limonką.