1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Rozgrzewająca zupa fasolowa-krem z pesto i orzechami

www.californiawalnuts.pl
www.californiawalnuts.pl
Fasola to jeden z najbardziej wartościowych pokarmów na świecie. W zimowej diecie doskonale sprawdzi się w zupie.

Fasolówka to jedna z najbardziej popularnych zimowych zup. Oto przepis na zupę z fasoli z dodatkiem pesto i orzechów.

Składniki
1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 1 puszka (250 g) białej fasoli 500 ml bulionu warzywnego 100 ml mleka sól, świeżo zmielony pieprz trochę soku z cytryny

Czerwone pesto: 2 czerwone papryki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwone chili 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki passaty pomidorowej sól, pieprz 1 szczypta cukru

Dodatkowo 100 g Kalifornijskich Orzechów Włoskich 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany rozmaryn zeskrobany na czubku noża 2 kromki chleba tostowego rozmaryn do ozdoby

Sposób przygotowania
Krok 1 Cebulę i czosnek obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać fasolę, a następnie bulion warzywny i mleko. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Utrzeć na puree, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 2 Paprykę obrać, opłukać i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Chili rozkroić, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać oliwę. Cebulę, czosnek pieprz i chili podsmażyć przez 10 minut do miękkości. Wymieszać z passatą, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Krok 3 Połowę orzechów posiekać na kawałki i uprażyć w 1 łyżce oliwy z oliwek. Wymieszać pozostałą oliwę z kwaśną śmietaną i rozmarynem. Tosty zrobić na złoto i dodać masę orzechową. Piec na rozgrzanym grillu, a następnie pokroić na kawałki.

Krok 4 Zupę udekorować prażonymi orzechami, czerwonym pesto, orzechowymi grzankami i rozmarynem.

przepis:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze