Przez całe moje dzieciństwo spoglądały na mnie zuchwale z witryny cukierni. Pyszniły się i kusiły: zjedz nas, no zjedz! W perswazji swej okazywały się okrutnie skuteczne, bo na palcach jednej ręki mogę policzyć te razy, gdy pozostałam obojętna.
A dziś… nieskromnie liczę, że wy również nie oprzecie się pokusie… Bon appétit!
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna 500 g,
- masło 250g,
- sól szczypta,
Krem:
- mleko 250 ml,
- żółtka 3 sztuki,
- wanilia 1 laska,
- mąka pszenna 25 g,
- mąka ziemniaczana 15 g,
- masło 100g + do posmarowania rurek,
- cukier 90 g,
Dodatkowo
- Metalowe rurki do pieczenia rurek.
Sposób przygotowania
Ciasto:
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Następnie cieniusieńko je rozwałkowujemy i wykrawamy długie paski o szerokości 2 cm. Metalowe rurki smarujemy cienko masłem i nawijamy na nie nasze paski z ciasta, zaczynając od węższej części rurki.
Pieczemy w 200C przez kwadrans. Rurki studzimy i wypełniamy kremem.
Krem:
Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje mąki i starannie mieszamy.
Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu.
Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu.
Studzimy i delikatnie miksujemy z masłem (partiami, dodając krem do ucieranego mikserem masła).
Gotowym kremem wypełniamy nasze rurki.