1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Sałata z rukoli z pieczonym burakiem

Sałata z rukoli z pieczonym burakiem

Rukola ma oryginalny pikantny smak. (Fot. iStock)
Rukola ma oryginalny pikantny smak. (Fot. iStock)
Jak dobrze, że rukolę można dostać niemal w każdym sklepie! Ma nie tylko oryginalny smak, ale również mnóstwo witamin.

Warto jeść ją jak najczęściej, łącząc z warzywami i tworząc rozmaite smakowe kombinacje.

Rukola z pieczonym burakiem

1 opakowanie rukoli 1 burak garść kiełków rzodkiewki lub brokułu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka czarnuszki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie) szczypta soli

Dressing: 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki oleju z lnianki lub oliwy z pierwszego tłoczenia

Buraka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry grubości około 3 mm.

Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami oraz solą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20–25 minut. Plastry powinny być lekko chrupkie, ale niespalone.

Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy (najlepiej w maszynce do odwirowywania sałaty lub na ściereczce). Następnie łączymy ją z burakiem, kiełkami i dressingiem.

Dressing: ocet jabłkowy, miód i musztardę dokładnie mieszamy, wlewamy powoli olej z lnianki, aż do uzyskania emulsji.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Roślinna kuchnia rodzinna
Autopromocja
Roślinna kuchnia rodzinna Olga Smile, Weronika Smile Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze