1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatka nicejska z wiosennymi warzywami

123rf.com
123rf.com
Wreszcie pojawiają się świeże warzywa. Warto robić z nich zdrowe i szybkie w przyrządzaniu sałatki z różnymi dodatkami. Oto przepis na sałatkę z tuńczykiem.

Składniki
450 g świeżego tuńczyka 8 łyżek sosu marynaty Teriyaki Kikkoman 450 g młodych ziemniaków 225 g zielonej fasolki szparagowej 50 g liści szpinaku baby 1 pęczek posiekanej dymki 8 pomidorków cherry, przekrojonych na pół 50 g pokrojonych czarnych oliwek 4 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
Sposób przygotowania
Włóż tuńczyka do naczynia i polej sosem marynatą Teriyaki Kikkoman, tak aby całość ryby została dobrze pokryta. Odstaw na 20 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Ugotuj także fasolkę (jeśli korzystasz z garnka do gotowania na parze, umieść fasolkę nad ziemniakami i gotuj przez 10 minut). Odcedź ziemniaki i wymieszaj w misce razem z fasolką. Dodaj dymkę, oliwki, pomidorki cherry, jajka i liście szpinaku i podrzucaj, aż składniki dobrze się zmieszają. Przykryj i odstaw. Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż steki z tuńczyka przez 2 minuty z każdej strony. Dodaj nadmiar marynaty z razem musztardą i sokiem z cytryny na patelnię i smaż ze stekami jeszcze przez 2 minuty. Ułóż płatki tuńczyka na sałatce i skrop całość gorącą marynatą. Świeża, wiosenna sałatka z tuńczykiem gotowa. Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze