1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatka z miętą

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 200 g ziaren kwinoa, 2 ogórki, 10 pomidorków koktajlowych, żółta papryka, czerwona papryka, duża czerwona cebula, 4 łyżki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, pęczek mięty. Czas przygotowania: 45 minut|Składniki na 4 porcje: 200 g ziaren kwinoa, 2 ogórki, 10 pomidorków koktajlowych, żółta papryka, czerwona papryka, duża czerwona cebula, 4 łyżki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, pęczek mięty. Czas przygotowania: 45 minut

Ziarna kwinoa wrzucić do wrzącej wody, ugotować, osączyć. Oliwę zmieszać z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem, posiekanymi drobno czosnkiem i miętą. Odstawić. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, ogórki i paprykę – w słupki, cebulę – w ćwierćplasterki. Warzywa wymieszać z kwinoa, polać sosem.

Odstawić, by smaki się połączyły. Można udekorować miętą.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze