1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatka ze szparagów i koziego sera z orzechami laskowymi

123rf.com
123rf.com
Sezon na szparagi rozpoczyna się pod koniec kwietnia i trwa do połowy lipca. Ze szparagami doskonale komponują się chrupiące orzechy, które ze względu na swoje właściwości odżywcze i duża zawartość witamin i składników mineralnych stworzą ze szparagami prawdziwą bombę witaminową.

Jak jeść szparagi? Jak tylko dusza zapragnie! Możemy je piec, grillować, robić z nich smaczne zupy kremy lub wykorzystywać w sałatkach czy jako dodatek do wiosennych kanapek. Oto przepis na lekką sałatkę ze świeżymi warzywami.

Składniki
1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek rzodkiewki 1 cukinia 1/2 kg zielonego groszku 200 g sera koziego garść rukoli 100 g orzechów laskowych Bakalland 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Szparagi myjemy i gotujemy na parze (pamiętajmy o tym, aby po ugotowaniu nie były za miękkie, ale chrupiące). Następnie cukinię kroimy na cienkie paski, a rzodkiewki w plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do większej miski, dodajemy garść rukoli oraz groszek. Następnie wystudzone szparagi kroimy wzdłuż na pół w i dodajemy do wszystkich składników razem z kozim serem. Na patelni prażymy połówki orzechów laskowych, które na sam koniec, już wystudzone dodajemy do pozostałych składników. Przed podaniem polewamy wszystko dressingiem przygotowanym na bazie miodu, oliwy, soku z cytryny i doprawionym solą oraz pieprzem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze