Składniki
- schab bez kości 1,2 kg
- kabanos lub kiełbasa śląska 1 szt
- olej 2 łyżki
- jasny sos sojowy 2 łyżki
- pieprz łyżeczka
- papryka czerwona łyżeczka
- papryka ostra łyżeczka
- estragon łyżeczka
- mielona kolendra szczypta
- Czosnek 3 ząbki
- pietruszka suszona łyżka
- suszona cebula łyżka
- herbata liściasta 1/3 szklanki
- cukier 1 łyżka
- ryz 1/4 szklanki
- ziele angielskie 2 szt
- jałowiec 3 szt
- rozmaryn 3 gałązki
- skorka z cytryny 1 szt
- kminek łyżeczka
- ziemniaki 500g
- ogórek kiszony 200g
- boczek wędzony 100g
- cebula 100g
- ocet do smaku
- olej do smaku
- kminek łyżeczka
- Natka pietruszki pęczek
- sol do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Schab umyć, osuszyć. Kabanosa włożyć do zamrażalnika. W schabie zrobi otwór i włożyć w niego zamrożoną kiełbasę. Składniki marynaty wymieszać, dodać schab i dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na noc do lodówki.
Przygotowanie woka lub głębokiej patelni do wędzenia. Dno i boki wykłady dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią. Na dno woka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy, skórkę. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalowa specjalna tackę albo tworzymy coś na szybko w stylu pomysłowego Dobromira, czyli tratwę z patyków, które układamy tak by móc położyć na nie mięso i żeby mięso nie dotykało dna. Tak przygotowany wok rozgrzewamy, na dużym ogniu, następnie kładziemy mięso i przykrywamy woka pokrywką. sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Podgrzewamy woka na dużym ogniu przez ok 5 minut, potem zmniejszamy ogień do minimum. Czas wędzenia zależy od wielkości mięsa, ja bałam się że będzie twardy dlatego wędziłam przez 70 minut, potem należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na 10 minut, niech mięso się wędzi jeszcze chwilę a soki równomiernie rozłożą. Gotowe wyjmujemy, odstawiamy na chwile pod przykryciem żeby odpoczęło a następnie kroimy na plastry.
Schab można podać na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami. Ja podałam ze śląską sałatką ziemniaczana.
Śląska szałot
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy. Ugotowane ziemniaki obieramy. Ziemniaki i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Mieszamy i dodajemy przesmażony boczek z cebulą, doprawiamy do smaku olejem, octem, pieprzem i siekaną zieloną pietruszką. Za pomocą obręczy układamy w torcik.
Podsumowanie przepisu
Proste i genialne śląskie danie z nuta egzotyki. Chińską metoda wędzenia w woku przygotowałam kruchy, soczysty schab po sztygarsku. Nawet nie wiedziałam że schab może zawierać tyle soków. Załączam zdjęcie z etapów oraz z wykonania mojego schabu na konkursie w Chorzowie, organizowanym przez slaskiesmaki.pl.