1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sernik czekoladowo-cynamonowy na poprawę nastroju

Ten rodzaj sernika jest idealny dla miłośników czekolady. (Fot. iStock)
Ten rodzaj sernika jest idealny dla miłośników czekolady. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Mało co umie poprawić humor tak szybko i tak skutecznie jak... czekolada! A co dopiero, gdy są to aż 3 tabliczki na raz? Serniczek, serniczunio, serniczątko, czyli maleństwo z ledwie pół kilograma sera, ale jakże charakterne.

300g dobrej jakościowo czekolady nadaje ton. Sernik jest z tych cięższych, zwartych, mazistych, bardziej w stylu amerykańskim niźli rodzimym. Na polepszenie nastroju oraz na wszystkie te chwile, gdy niczego poprawiać nie trzeba!

Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm

Masa serowa:
  • 500g sera na serniki
  • 250g czekolady deserowej lub gorzkiej do masy
  • 110g cukru
  • 2 duże jaja
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Spód:
  • 180g herbatników digestive
  • 70g roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania

Masa serowa:
  • 2 stugramowe i pół tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy  w kąpieli wodnej. Studzimy.
  • Ser i cukier wkładamy do misy miksera i krótko ucieramy. Wbijamy po jednym jaju, nie przerywając mieszania.
  • Wsypujemy mąkę i wlewamy ekstrakt waniliowy. Na końcu dodajemy czekoladę. Całość starannie mieszamy do połączenia składników.
Spód:
  • Dno i boki tortownicy zabezpieczamy z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej.
  • Ciasteczka rozdrabniamy najbardziej jak się da i powstałe w ten sposób okruszki łączymy z roztopionym masłem i cynamonem. Herbatnikową masą wylepiamy spód tortownicy, lekko dociskając ją do dna.
  • Teraz wkładamy tortownicę na ca 20 minut do lodówki, by spód stężał. Po tym czasie wykładamy na niego masę serową. Wygładzamy wierzch.
  • Tortownicę z zawartością wkładamy do większej blachy lub żaroodpornego naczynia, które wypełniamy wodą do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 160C.
Polewa:
  • Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Wlewamy wodę. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
  • Ciepłą polewą smarujemy lekko przestudzony sernik.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze