1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sezon na... kurki!

Kurki to letnie grzyby o słonecznym kolorze. (Fot. iStock)
Kurki to letnie grzyby o słonecznym kolorze. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Świetne w jajecznicy, marynowane, w zupie z ziemniakami. Idealne do zawiesistego sosu do tagliatelle i zamiast borowików do risotto... Kurki! Ulubione, aromatyczne letnie grzyby o słonecznym kolorze, który od razu rozwesela każde danie. 

W wielu regionach polski noszą inną nazwę. Bywają nazywane kurka, kurek, kurza nóżka, kurza stopka, kurzajka, lisica, liszka, pieprzyk. Wszędzie ceni się ich chrupkość. Najlepsze są świeże: marynowane już nie są tak dobre, podobnie jak suszone - raczej mieli się je na mączkę grzybową. Co ważne - nigdy nie są robaczywe, czasem uciążliwy jest jedynie piasek, którego z blaszek kurek - rosnących zwykle w lasach liściastych, często na piaszczystym podłożu - ciężko się pozbyć.

Wartość odżywcza kurek jest niewielka, podobnie jak innych grzybów. Zawierają dużo wody, białko, tłuszcze, Jest w nich nieco witaminy D, E, C, z grupy B, beta-karotenu i śladowe ilości minerałów (potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, fluor, jod, miedz). Mają mało kalorii, są jednak ciężkostrawne. Uwielbiane są we Francji - tamtejsi smakosze smażą je z odrobiną czosnku i posypują później natką z pietruszki. Cieszyć się będziemy nimi do października. A jak możemy je wykorzystać, gdy przyjdzie nam na nie ochota tuż po przebudzeniu? Spróbuj pysznego omletu z kurkami!

Omlet z kurkami

 (Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • świeże kurki 200g
  • szczęśliwe jaja 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • szalotka 1 sztuka
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • masło klarowane 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Kurki czyścimy i wycieramy wilgotnym papierem kuchennym. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy kurki. Podsmażamy je ze wszystkich stron na ostrym ogniu – aby nie puściły soku. Dodajemy posiekany czosnek i szalotkę i dodajemy do grzybów. Zmniejszamy ogień i smażymy kilka minut razem. Dodajemy posiekaną natkę, posypujemy solą i pieprzem i wyłączamy grzanie.

Jajka wbijamy do szklanki, dodajemy sól i pieprz i ubijamy widelcem. Na drugiej patelni umieszczamy dwie łyżki masła i podgrzewamy. Wylewamy jajka, czekamy aż się nieco zetną, podważamy łopatką brzegi i przechylamy patelnię, aby płynne jajka znalazły się na dnie patelni. Kiedy omlet prawie się zetnie, wykładamy na wierzch kurki. Jeżeli potrzeba posypujemy całość solą i pieprzem i podajemy z grzankami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze