1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Smażona krewetka i małża św. Jakuba podana na musie z selera bulwiastego z dodatkiem avocado i mango

Smażona krewetka i małża św. Jakuba podana na musie z selera bulwiastego z dodatkiem avocado i mango

Składniki
  • Krewetki surowe ogony 6/8 8szt.
  • Małże św. Jakuba 4 szt.
  • Seler korzeń 1 szt.
  • Mango ½ szt.
  • Avocado ½ szt.
  • Chili świeże 1 szt.
  • Limonka 1 szt.
  • Śmietana 20% 150ml.
  • Sos chili słodko-ostry 100ml.
  • Wywar rybny 200 ml.
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Masło klarowane 50 g
  • Sól i pieprz świeżo mielony Kwiaty i zioła do dekoracji
Sposób przygotowania

Selera pokrojonego w dużą kostkę gotujemy w wywarze ze śmietaną do miękkości i miksujemy na aksamitne puree . Avocado miksujemy z chili i limonką na gęstą pastę doprawiając do smaku . Krewetki i małże smażymy na oliwie z masłem klarowanym doprawiając do smaku , pokrojone w kostkę mango dusimy w maśle z sosem chili . Tak przygotowane produkty układamy na talerzu i dekorujemy ziołami i kwiatkami.

Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Tomasz Purol z Concordia Design

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze