Składniki
- Świeże wątróbki drobiowe 300 g
- Ciasto francuskie 400 g
- Zielone jabłka 4 sztuki
- Soczewica 40 g
- Drobno pokrojone pomidory bez skórki 40 g
- Ocet sherry 30 ml
- Ocet balsamiczny 50 ml
- Cukier trzcinowy 30 g
- Sos pieczeniowy 30 ml
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Pęczek drobno posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Oczyść wątróbkę z nadmiaru tłuszczu. Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj ocet balsamiczny i cukier brązowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Z ciasta francuskiego wykrój tarty z o średnicy 8 cm i natrzyj je żółtkiem. Ułóż jabłka w małej formie do tarty, a następnie ułóż na nich krążki z ciasta francuskiego. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 18 minut.
Przygotowanie dressingu:
Wymieszaj razem pomidory, soczewicę, ocet sherry, szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sos pieczeniowy. Dopraw solą i pieprzem. Wątróbki usmaż na rozgrzanej patelni - po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj masło. Dopraw solą i pieprzem. Usmażone wątróbki ułóż na górze tarty. Podawaj z przygotowanym dressingiem.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Stanisław Bobowski