fbpx

Przepis na jaglankę na słodko

Przepis na jaglankę na słodko
Jaglanka będzie zdrowsza, jeśli sięgniemy po produkty eco, szczególnie dotyczy to orzechów i suszonych owoców. (Fot. iStock)

Budzę się a w nozdrzach mam cynamon, jak nic tylko trzeba iść za ciosem. Na śniadanie królowa kasz – jaglanka w wersji sweet.

Tak na marginesie, to idealna opcja śniadaniowa. Lekkostrawna, sycąca, odkwaszająca i wzmacniająca – słowem lux torpeda.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 4 sztuki orzechów włoskich lub laskowych,
  • 4 sztuki migdałów,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka tahini lub sezamu,
  • szczypta rodzynek,
  • 3 sztuki śliwek suszonych lub świeżych,
  • figi suszone, morele suszone, daktyle suszone (opcjonalnie),
  • cynamon,
  • kardamon,
  • jedno kwaśne lub słodkie jabłko,
  • kilka kropli soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Na początku odmierzam kaszę jaglaną i przesypuję ją na gęste sito. Przelewam kilka razy gorącą wodą potrząsając sitem. Przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną wsypuję do garnka z już podgrzewającą się ciepłą wodą w proporcji 1 do 2 – 2,5 (czyli 1 kubek kaszy na 2 lub 2,5 kubka wody).

Po około 5-7 minutach dodaję rozgniecione orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki słonecznika, pastę tahini, rodzynki, pokrojone śliwki, suszone morele, starte słodkie jabłko, szczyptę cynamonu, szczyptę kardamonu, 1/2 kieliszka zimnej wody, starte kwaśne jabłko , 1/2 kieliszka wrzątku i poczekaj aż wchłonie wodę.

Na talerzu dekoruję malinami lub borówkami w sezonie, poza sezonem dodaję własną konfitury bez cukru – voila!

Będzie zdrowsza, jeśli sięgniemy po produkty eco, szczególnie dotyczy to suszonych owoców. Te suszone na słońcu i bez siarki odwdzięczą się nam z nawiązką.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze