1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Scones - pyszne brytyjskie bułeczki na podwieczorek

Scone wywodzi się ze Szkocji. Ciastko a'la bułeczka stało się jednak popularne na całych Wyspach Brytyjskich, a także w Europie i USA (fot. iStock)
Scone wywodzi się ze Szkocji. Ciastko a'la bułeczka stało się jednak popularne na całych Wyspach Brytyjskich, a także w Europie i USA (fot. iStock)
Scones to anglosaskie, malutkie bułeczki serwowane podczas tea time. Już ponad dwa wieki temu Anna Maria Russell, siódma Księżna Bedford podawała je na swoim dworze. Lekko słodkie, kruche na zewnątrz i miękkie w środku bułeczki pasowały idealnie do popołudniowej herbatki. Wielu Brytyjczyków podtrzymuje ten pyszny zwyczaj do dziś. Od czasu do czasu przyjemnie jest pójść w ich ślady...

Prosty przepis, szybkie wykonanie, a przede wszystkim dopieszczenie kubków smakowych - to główne atuty smacznych bułeczek pochodzących ze Szkocji. Chociaż Scones doczekały się wersji na słono, to jednak tradycja przeważa (i lepiej smakuje).

Składniki na około 8 sztuk

  • 250g mąki pszennej (może być też mąka bezglutenowa)
  • 50g masła
  • 50g cukru (w zależności od upodobań może być mniej, np. 2-3 łyżki)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jedno duże jajko
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka lub maślanki
  • 40-50g rodzynek (opcjonalnie)
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, cukier, proszek do pieczenia. Rozcieramy składniki palcami. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Jajo ubijamy z mlekiem lub maślanką. Powinniśmy otrzymać 140-150 ml płynu. Odlewamy z tego 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu bułeczek przed włożeniem do piekarnika, a resztę dodajemy do składników w misce. Całość wyrabiamy, ale dość niedbale tzn. niekoniecznie na jednolite, idealnie gładkie ciasto. Drobne kawałeczki masła tu i ówdzie są wręcz wskazane:-).

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm. Szklanką (lub foremką) wycinamy kształt bułeczek i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy pozostałością jajka ubitego z mlekiem lub maślanką. Pieczemy 10-15 min w temp. 220C.

Scones podajemy na ciepło (po wyjęciu z piekarnika), bo takie są najpyszniejsze. Można zostawić do ostudzenia (według upodobań). Serwujemy do herbaty,  w towarzystwie dżemu, konfitury, miodu, bitej śmietany, masła, jogurtu – z czym kto chce i z czym najbardziej lubi. Tradycyjnie Brytyjczycy podają je z dodatkiem masła, dżemu i bitej śmietany lub clotted cream (kremu na bazie śmietany i masła). Nie liczymy kalorii...

Przepis pochodzi z bloga Świat Pachnie Szarlotką.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze