fbpx

Przepis na pieczone jabłka z nadzieniem

Świat pachnie szarlotką i pieczonymi jabłkami z nadzieniem
Fot. Getty Images

Kosztele, ligole, malinówki, delikatesy… Jem jabłka, bo lubię. Kocham te wszystkie słodkie, twarde, soczyste odmiany. A co powiecie na pieczone jabłka z nadzieniem bakaliowym i sosem ze słonego karmelu?

Jabłka są idealne na co dzień, do jedzenia na surowo. Antonówki perfekcyjnie komponują się z szarlotką. Do pieczenia w całości lub nadziewania drobiu nieoceniona będzie szara reneta. Polska jabłkiem stoi – dziesiątki gatunków, tysiące zastosowań. Dziś proponuję niecodzienny przepis na pieczone jabłka z nadzieniem bakaliowym i sosem ze słonego karmelu.

Składniki dla 4 osób:

  • dorodne jabłka, najlepiej szara reneta 4 szt.
  • rodzynki 1 garść
  • łuskane orzechy włoskie 1 garść
  • łuskane migdały 1 garść
  • suszone morele 1 garść
  • naturalny miód kilka łyżek
  • cynamon 1 łyżeczka
  • skórka z pomarańczy otarta z 1/4 owocu
  • skóra z cytryny otarta z 1/2 niedużego owocu
  • cukier 200 g
  • woda 2 łyżeczki
  • śmietana min. 12% 200 ml
  • sól morska 1/2 łyżeczki

Owoce: Jabłka starannie myjemy, osuszamy. Odkrawamy czapeczki i odkładamy je na bok. Środek owoców wydrążamy.

Nadzienie: Orzechy, migdały i morele siekamy na drobne kawałki. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Orzechy i rodzynki łączymy z miodem, cynamonem i cytrusowymi skórkami (miodu powinno być tyle, by wszystkie składniki farszu były nim oblepione).

Słony karmel: Do garnuszka wsypujemy cukier. Zalewamy wodą. Mieszanie surowo wzbronione! Całość podgrzewamy, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje (skarmelizuje). Wówczas wlewamy śmietanę (zawartość garnuszka mocno się wzburzy) i energicznie mieszamy. Na końcu wsypujemy sól. Sos zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.

Finał, czyli instrukcja montażu: Wydrążone jabłka wypełniamy nadzieniem. Przykrywamy czapeczkami i pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180°C. Serwujemy polane ciepłym słodko-słonym sosem karmelowym

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze