1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą

California Prune Board
California Prune Board
W świąteczne przygotowania warto zaangażować dzieci. Dobrym pomysłem jest wspólne przygotowanie cukierków, które mogą zawisnąć na bożonarodzeniowym drzewku.

Słodycze nieodłącznie wiążą się z Bożym Narodzeniem. Dlaczego nie przygotować domowych cukierków z suszonych śliwek  i czekolady?

Składniki
200g gorzkiej czekolady 120ml śmietanki 36% 1 łyżka masła 10 śliwek kalifornijskich ½ szklanki ulubionej posypki folia aluminiowa
Sposób przygotowania
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy masło. W rondelku zagotowujemy śmietankę. Wlewamy śmietankę do miseczki z czekoladą. Czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Miseczkę wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę, aby czekolada zgęstniała. Każdą śliwkę obtaczamy w masie czekoladowej. Następnie każdą śliwkę w czekoladzie obtaczamy w posypce. Śliwki układamy na kawałkach folii aluminiowej. Skręcamy brzegi tak, by uzyskać kształt cukierka. Zjadamy tego samego dnia.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze