1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Świąteczny piernik ze śliwkami

www.californiaprunes.pl
www.californiaprunes.pl

14 porcji, Czas przygotowania: 120 minut

Składniki
Składniki: 500 g mąki tortowej 250 g masła 250 ml mleka 100 g śliwek kalifornijskich 60 g prażonych orzechów włoskich 4 łyżki miodu 2  jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka otarta z jednej pomarańczy – do dekoracji 8 śliwek kalifornijskich do dekoracji

Polewa z gorzkiej czekolady: 200 g czekolady gorzkiej 50 ml rumu 4 łyżki masła

Sposób przygotowania
Piernik:

W rondelku roztopić masło, dodać mleko, miód, cukier, przyprawy, kakao, pozostawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodać jajka, chwilę miksować, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Do wyrobionego ciasta dodać uprażone orzechy włoskie i drobno pokrojone suszone śliwki z Kalifornii, całość ręcznie, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem długiej blachy keksówki. Piec 70-80 minut w 170 stopniach wersja góra – dół. Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem szaszłykowym czy ciasto jest wypieczone. Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek będzie suchy, pieczenie można zakończyć, jeśli wilgotny, piec dodatkowe 5 - 10 minut. Ciasto wyjąć, odstawić do przestudzenia.

Polewa:

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, dodać rum. Mieszać do połączenia składników. Ciepłą czekoladą polać wystudzone ciasto, udekorować całymi śliwkami kalifornijskimi i skórką z pomarańczy.

www.californiaprunes.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze