1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Szczodraki

Składniki na 4 porcje: 60 g drożdży, 3 łyżki wody, 1 łyżka cukru, 3 łyżki wody, 1 kg mąki, 250g masła, 2 szklanki śmietany, 3 białka, 1 żółtko. Farsz: Konfitura z wiśni lub ewentualnie: 1/4 główki kapusty, 200g pieczarek, 2 łyżki oleju, 1 duża cebula, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz. Czas przygotowania: 90 minut

Sposób przyrządzenia: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami wody. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni C, by drożdże "ruszyły". Jeśli zdecydujemy się na wersję pikantną, kapustę, cebulę i pieczarki umyć, osuszyć i bardzo drobno poszatkować. Następnie rozgrzać olej na patelni i smażyć je około 15 minut, mieszając. Lekko przestudzić. Do miski wsypać mąkę, 3 łyżki cukru, 2 szklanki śmietany, roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, na koniec wyrabiania dodać białka i powtórnie wyrobić. Przykryć miskę ściereczką, włożyć do piekarnika o temperaturze 30 stopni C i ponownie czekac aż ciasto urośnie. Gdy podwoi swą objętość rozwałkować na stolnicy, podzielić na kwadraty, faszerować kapustą i sklejać, tworząc bułeczki. Ciasto można także podzielić na trójkąty, faszerować serem lub dżemem, sklejać, tworząc trójkątne bułeczki. Przed włożeniem do piekarnika, wyłożyć bułeczki na blachę, przykryć i poczekać aż podrosną, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C ok. 30 minut. W połowie pieczenia posmarować rozmąconym żółtkiem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze