fbpx

Zielone szparagi z pieca według przepisu Grzegorza Łapanowskiego

Szparagi w panko z pieca
Pieczone szparagi zachowują więcej właściwości odżywczych niż gotowane (Fot. iStock)

Zielone szparagi mają piękny intensywny kolor i równie intensywny smak. Można je gotować, piec albo zapiekać. Nie trzeba ich przedtem obierać, tylko umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych, a mają mało kalorii. Trzeba korzystać z nich w sezonie szparagowym do woli.

Pieczone zielone szparagi z panko

16 zielonych szparagów
250 g panierki panko
100 g tartego parmezanu
4 jajka
sól i pieprz do smaku
Odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe części szparagów.
Jajka rozbełtujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Panko wykładamy na blachę i łączymy z tartym parmezanem.
Maczamy szparagi najpierw w jajku, następnie panierujemy w panko z parmezanem.
Jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę, powtarzamy ten proces.
Panierowane szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Panko to panierka przy­go­to­wy­wana z chleba, uży­wana w kuchni azja­tyc­kiej, głównie japońskiej, do dań sma­żo­nych. Wystę­puje w dwóch rodza­jach: białą, pro­du­kuje się z chleba bez skórki, a brązową z chleba ze skórką.

 

 

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>