fbpx

Zielone szparagi z pieca według przepisu Grzegorza Łapanowskiego

Szparagi w panko z pieca
Pieczone szparagi zachowują więcej właściwości odżywczych niż gotowane. (Fot. iStock)

Zielone szparagi mają piękny intensywny kolor i równie intensywny smak. Można je gotować, piec albo zapiekać. Nie trzeba ich przedtem obierać, tylko umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych, a mają mało kalorii. Trzeba korzystać z nich w sezonie szparagowym do woli.

Pieczone zielone szparagi z panko

  • 16 zielonych szparagów
  • 250 g panierki panko
  • 100 g tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
Odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe części szparagów. Jajka rozbełtujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Panko wykładamy na blachę i łączymy z tartym parmezanem. Maczamy szparagi najpierw w jajku, następnie panierujemy w panko z parmezanem. Jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę, powtarzamy ten proces. Panierowane szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze