fbpx

Szparagowy krem na winie

Szparagowy krem na winie
Szybki sposób na ugotowanie smacznej zupy szparagowej (fot. iStock)

Przynoszę je do domu na pęczki. Zielone, główka przy główce. Już po drodze myślę jak je podam. Wiadomo, że najlepsze są przygotowane najprościej. Obchodzę się z nimi delikatnie. Podziwiam ten cud natury. Smukły kształt, głęboki kolor. Omotały mnie, zawróciły w głowie… Chcę je mieć jak najdłużej. Żadnego warzywa tak nie pożądam. Na żadne tak nie czekam. Szparagów czas!


Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 duży ziemniak
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina (półwytrawnego)
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Szparagi umyć i połamać na kawałki. Zachować kilka całych do ozdoby. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, szalotkę posiekać. Do garnka wlać oliwę, dodać ziemniaki. Dusić 10 minut. Dołożyć szalotkę i czosnek, razem podsmażyć i wlać bulion. Posolić i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać kawałki szparagów. Gotować jeszcze 5 minut. Zmiksować wszystko na krem. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem. Krótko zagotować. Rozlać do szklanek i udekorować całymi szparagami.

Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl

?>