1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Szpinakowe kluski śląskie z omastą z oleju rzepakowego

Składniki: 1kg ziemniaków ugotowanych w łupinach w Vita Cuisine Gourmand mąka ziemniaczana 1 jajo 1 łyżeczka soli 500g szpinaku olej rzepakowy tłoczony na zimno 1 mała cebulka 1 garść koperku 4 plastry boczku sól i pieprz do smaku

Wykonanie Ziemniaki ugotuj w łupinach. Możesz to zrobić w urządzeniu. Gdy wystygną i odparuje z nich woda obierz je ze skóry. Następnie przepuść przez praskę i włóż do miski. Szpinak zblanszuj pod koniec gotowania ziemniaków. Zmiksuj blenderem na masę i odcedź z nadmiaru wody. Uklep z wierzchu i podziel całą masę na cztery. Jedną część wyjmij, a powstałe zgłębienie uzupełnij mąką ziemniaczaną. Do masy wbij jajo. Wyrób na masę i przypraw solą i pieprzem. Z masy formuj kulki, spłaszczaj i rób wgłębienie w każdej. Koszyk do parowania posmaruj lekko olejem i ułóż kluski. Każdą partię klusek gotuj w czasie 5-10 minut. W rondelku obok podgrzej olej rzepakowy z boczkiem i posiekaną cebulką. Na koniec dodaj koperek. Omastę przypraw solą i pieprzem. Polej gotowe kluski. Danie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która należy do przeciwutleniaczy przedłużających młodość, poprawiających odporność oraz nadających zdrowy wygląd skórze. Przepis opracował Grzegorz Łapanowski dla

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze