1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Szybki i prosty przepis na domowe churrosy

fot. iStock
fot. iStock
Te złote paluchy z parzonego ciasta to hiszpański przysmak. Ciasto jest lekkie, a dzięki mocno rozgrzanemu olejowi smażą się szybko i nie chłoną wiele tłuszczu. Pozwól dzieciom pomóc w przygotowaniu tej chrupiącej przyjemności. Pilnuj rozgrzanego oleju, a one niech zajmą się obtaczaniem churros w dodatkach i maczają je w gorącej czekoladzie - mówi Jolanta Naklicka-Kleser.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 5 małych jajek
  • olej słonecznikowy (do smażenia)
  • cukier trzcinowy
  • cynamon
  • gorąca czekolada (opcjonalnie, do podania)
Sposób przygotowania: Wodę zagotuj z masłem i solą. Zdejmij z ognia i od razu wsyp do garnka mąkę, intensywnie ucierając ciasto łyżką lub mikserem, do uzyskania kuli. Do utartego ciasta wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Ciasto od razu przełóż do rękawa/szprycy. Dobrze rozgrzej olej do smażenia (churros włożone do zbyt mało rozgrzanego oleju będą zbyt twarde i wchłoną więcej tłuszczu). Za pomocą szprycy wyciskaj kilkunastocentymetrowe porcje ciasta na olej i smaż na jasnozłoty kolor. Przełóż je na papierowy ręcznik lub serwetkę i odciskaj delikatnie nadmiar tłuszczu. Gotowe churros obtocz w cukrze z cynamonem i podawaj z gorącą czekoladą.

 fot. iStock fot. iStock

Więcej przepisów w:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Zdrowe łakocie
Autopromocja
Zdrowe łakocie Jolanta Naklicka-Kleser Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze