fbpx

Szybki i prosty przepis na domowe churrosy

Szybki i prosty przepis na domowe churrosy
fot. iStock

Te złote paluchy z parzonego ciasta to hiszpański przysmak. Ciasto jest lekkie, a dzięki mocno rozgrzanemu olejowi smażą się szybko i nie chłoną wiele tłuszczu. Pozwól dzieciom pomóc w przygotowaniu tej chrupiącej przyjemności. Pilnuj rozgrzanego
oleju, a one niech zajmą się obtaczaniem churros w dodatkach i maczają je w gorącej czekoladzie – mówi Jolanta Naklicka-Kleser.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 5 małych jajek
  • olej słonecznikowy (do smażenia)
  • cukier trzcinowy
  • cynamon
  • gorąca czekolada (opcjonalnie, do podania)

Sposób przygotowania: Wodę zagotuj z masłem i solą. Zdejmij z ognia i od razu wsyp do garnka mąkę, intensywnie ucierając ciasto łyżką lub mikserem, do uzyskania kuli. Do utartego ciasta wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Ciasto od razu przełóż do rękawa/szprycy. Dobrze rozgrzej olej do smażenia (churros włożone do zbyt mało rozgrzanego oleju będą zbyt twarde i wchłoną więcej tłuszczu). Za pomocą szprycy wyciskaj kilkunastocentymetrowe porcje ciasta na olej i smaż na jasnozłoty kolor. Przełóż je na papierowy ręcznik lub serwetkę i odciskaj delikatnie nadmiar tłuszczu. Gotowe churros obtocz w cukrze z cynamonem i podawaj z gorącą czekoladą.

Szybki i prosty przepis na domowe churrosy
fot. iStock

Więcej przepisów w:

Zdrowe łakocie
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze