fbpx

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami
Fot. iStock

Już są. Jeśli nie znajdziemy ich w lesie to z pewnością na bazarach. Prawdziwki, podgrzybki, maślaki – wylądują zapewne w grzybowej zupie lub w gęstym sosie do polewania ziemniaków. Część pójdzie do suszenia i do marynowania. A może warto do kwestii przyrządzania grzybów podejść nieco inaczej i zaczerpnąć pomysły z obcej kuchni? Chociaż idea połączenia grzybów z makaronem może być dla niektórych nie do przyjęcia… to trzeba przyznać, że smakują wyśmienicie!

Do włoskiego dania wystarczą funghi porcini (czyli borowiki). Podgrzybków tak naprawdę w Italii nie znają. Dlatego można eksperymentować i prawdziwki wymieszać z podgrzybkami – nie będzie oryginalnie, ale równie smacznie.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g tagliatelle (lub pappardelle)
  • 450 g grzybów (twardych, suchych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5-6 łyżek oliwy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tarty parmezan do posypania (opcjonalnie)

Grzyby umyć (najlepiej w wodzie z solą, potem dobrze opłukać), osuszyć i pokroić w plastry (nie za cienkie). Rozgrzać na patelni oliwę (na bardzo wolnym ogniu) i wrzucić przekrojone na pół ząbki czosnku – uważać, żeby się nie spaliły. Dodać grzyby, posolić i podsmażać około 10-15 minut, tak, aby się nie rozpadły. W międzyczasie stawiamy na ogniu duży garnek wody na tagliatelle. Do gotującej i osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy jest już gotowy, zwiększamy ogień na patelni i dorzucamy wyłowiony odpowiednią łyżką makron. Na dużym ogniu mieszamy makaron z grzybami przez minutę, aby składniki dobrze się połączyły (gdy będzie taka potrzeba dodajemy trochę wody, w której gotował się makaron). Na koniec posypujemy natką, dajemy łyżkę oliwy i mieszamy. Porcje na talerzu posypujemy (wedle uznania) pieprzem i parmezanem.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze