fbpx

Tagliatelle z pomidorkami cherry i cukinią

Tagliatelle z pomidorkami cherry, cukinia i pecorino
Cukinia najlepiej smakuje, gdy jest lekko chrupiąca. (Fot. Getty Images)

Smaki, kolory, zapachy… Zwracam na nie uwagę, przygotowując każde danie.
I często to takim właśnie kluczem kieruję się, myśląc o jedzeniu.

Niektórzy kręcą nosem, zanim spróbują, inni sięgają czym prędzej po widelec. A ja uśmiecham się do swoich kulinarnych myśli i przewrotnie cieszę się, że coś mnie podkusiło. Hołduję też prostocie. Najpyszniejsze kulinarne perełki wychodzą mi z kilku banalnych składników, które akurat mam pod ręką. Pierwszy kęs potwierdza słuszny kierunek i każe cieszyć się chwilą. Czasami potrzeba niewiele, aby zjeść coś dobrego.

Tagliatelle z pomidorkami cherry, cukinia i pecorino

250 g tagliatelle
mała cukinia
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
100 pomidorki cherry
100 g sera pecorino romano
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy rozgniecione ząbki czosnku i podgrzewamy, aż zaczną się uwalniać czosnkowe aromaty.

Wyjmujemy czosnek z patelni i wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażymy 5 minut, dodajemy natkę pietruszki i smażymy, mieszając, ok. 10 minut.

Dodajemy pomidorki cherry, mieszamy, solimy i zostawiamy na małym ogniu.

Tagliatelle gotujemy 8 minut (tak aby były al dente) w osolonej wodzie.

Odcedzamy i wkładamy na patelnię do warzyw. Mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy pieprzem i startym pecorino.