1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tajskie Pad Thai

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 300 g dużych krewetek, 250 g makaronu ryżowego wstążki, 1,5 łyżeczki posiekanej drobno papryczki chili, 3–4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 jajka, 100 g mieszanych kiełków, 3/4 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych, pęczek świeżej kolendry, 2 łyżki oleju, 3 łyżeczki tajskiego sosu rybnego, 3 łyżeczki czerwonej pasty curry, 2 łyżki soku z limonki, łyżka brązowego cukru. Czas przygotowania: 40 min|Składniki na 4 porcje: 300 g dużych krewetek, 250 g makaronu ryżowego wstążki, 1,5 łyżeczki posiekanej drobno papryczki chili, 3–4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 jajka, 100 g mieszanych kiełków, 3/4 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych, pęczek świeżej kolendry, 2 łyżki oleju, 3 łyżeczki tajskiego sosu rybnego, 3 łyżeczki czerwonej pasty curry, 2 łyżki soku z limonki, łyżka brązowego cukru. Czas przygotowania: 40 min

Makaron namoczyć w gorącej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzać wok, wlać olej. Na gorący olej wyłożyć posiekany czosnek oraz papryczkę chili i smażyć około 2 minut. Dodać krewetki i, mieszając, smażyć 3–4 minuty. Wrzucić osączony makaron, kiełki, przesmażyć chwilę, ciągle mieszając. Wbić jajka, szybko zamieszać, by rozprowadzić je na cały makaron. Gdy się zetną, zdjąć z ognia, doprawić sosem, pastą, brązowym cukrem i sokiem z limonki. Podawać posypany orzeszkami i drobno posiekaną kolendrą. Można ozdobić ćwiartkami limonki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze