1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Tarta austriacka ze świeżą żurawiną amerykańską

Tarta austriacka ze świeżą żurawiną amerykańską

Składniki
  • mąka 300 g
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mielone orzechy laskowe 100 g
  • cukier 80 g
  • masło 150 g
  • jajko 1 sztuka
  • zimna woda 2-3 łyżki
  • cała świeża żurawina amerykańska 400 g
  • nektar z cranberry 80 ml
  • cukier 150 g
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • cynamon 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami laskowymi. Dodajemy kawałki masła, jajko i wodę. Wszystko ugniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na płasko. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. W międzyczasie przebieramy żurawinę amerykańską, myjemy i wkładamy do garnka, zalewając nektarem żurawinowym i dodajemy cukier. Przecinamy laskę wanilii i wyciągamy miąższ. Dodajemy do garnka razem, mieszając z cynamonem i żurawiną. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut, aż żurawina amerykańska delikatnie rozpadnie się i zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Okrągłą formę (około 26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim rozwałkowane ciasto z krawędzią wysoką na 1,5 do 2 cm. Formę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na 60 minut.
  4. Po wyjęciu dziurawimy ciasto kilkakrotnie widelcem, nakładamy nadzienie. Odsączamy żurawinę amerykańską i rozprowadzamy na cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, zawijając lekko krawędzie. Układamy na żurawinowym nadzieniu w kształcie kratownicy, przyciskając końce do boku formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 °C piekarniku około 30 minut (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160-180 °C). Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze