Maliny są pyszne i bardzo zdrowe. Dojrzewają w lipcu i sierpniu, więc warto wykorzystać sezon i jeść świeże owoce jak najczęściej.
Dla wszystkich łasuchów, którzy lubią łączyć słodkie i cierpkie smaki, doskonałym podwieczorkiem będzie tarta malinowa z dodatkiem herbaty Earl Grey Ahmad Tea London.
Składniki
Kruche ciasto (forma o średnicy około 23 cm):
270 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
łyżka ekstraktu z wanilii
120 g masła
Mus: 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki 30%, 120 g białej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London, 70 ml wody
Dekoracja: 250 g świeżych malin, cukier puder
Sposób przygotowania
Ciasto kruche: Do naczynia wsyp cukier, pokrojoną na kawałeczki ciepłą margarynę, przesianą mąkę i wszystko zmiksuj. Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, cynamon - miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją i włóż do formy. Ciasto podziurkuj w kilku miejscach widelcem, by nie dostała się do niego para. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut i odstaw na kilka minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie zalej dwie torebki herbaty gorącą wodą, aby ta delikatnie je pokryła i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na około 3 minuty. Mus: Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj, aż ostudzi się do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij, dodając sukcesywnie cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone, ekstrakt herbaciany, a także czekoladę i delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto ostygnie, delikatnie rozprowadź mus po jego powierzchni, następnie połóż na nim maliny jedna przy drugiej i posyp cukrem pudrem.