Foodpairing, czyli zestawianie ze sobą pozornie kontrastujących smaków, nie jest nowością w świecie kulinarnym. Od dawna wiemy już, że bardzo różniące się między sobą składniki mogą stworzyć potrawę o niespotykanym aromacie.
Foodpairing wymaga jednak nie tylko ogromnej wiedzy, ale i zaawansowanych technik. Dlatego też najlepiej jest bazować na znanych i przetestowanych już zestawieniach. Na dobry początek polecamy sprawdzony przepis na tartę z boczkiem i orzechami w karmelu.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka zimnej wody
Pozostałe składniki:
- 100 g wędzonego boczku parzonego
- 150 g sera Podlaskiego
- 100 g suszonych pomidorów
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka miodu
- 1 garść łuskanych orzechów włoskich
- rukola
- konfitura żurawinowa
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przyrządzić ciasto: mąkę posiekać z masłem, potem dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut, po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.
Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starty na grubej tarce ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową. Smacznego!