1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tarta z chorizo, bobem i botwinką

Składniki
  • masło na ciasto 1/4 kostki
  • pszenna mąka na ciasto 1,5 szklanki
  • żółtko od jajka na ciasto 1 szt.
  • sól na ciasto płaska łyżeczka
  • zielona fasolka szapargowa na farsz 1 garść
  • łodyżki z botwinki na farsz 1 garść
  • mała czerwona papryka na farsz 1 szt.
  • bób na farsz 1 garść
  • chorizo na farsz 100 - 150 g
  • mały por na farsz 1 szt. tylko zielona część
  • pomidorki koktajlowe na farsz kilka sztuk
  • mała kalarepa na farsz 1 szt.
  • mała, młoda cukinia na farsz 1/2 szt.
  • sól, pieprz na farsz do smaku
  • oliwa do smażenia na farsz
  • śmietanka kremówka na farsz 100 ml
  • jajka na farsz 2 szt.
  • różne tarte sery ( camembert - gorgonzola - mozzarella - żółty ser gouda) na farsz 150 - 200 g
  • natka pietruszki albo bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto  ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną  formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z roztrzepanych jajek, śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Podsumowanie przepisu
Uwielbiam wytrawne tarty. Ta jest wieloskładnikowa i bardzo pyszna.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze