Składniki
- masło na ciasto 1/4 kostki
- pszenna mąka na ciasto 1,5 szklanki
- żółtko od jajka na ciasto 1 szt.
- sól na ciasto płaska łyżeczka
- zielona fasolka szapargowa na farsz 1 garść
- łodyżki z botwinki na farsz 1 garść
- mała czerwona papryka na farsz 1 szt.
- bób na farsz 1 garść
- chorizo na farsz 100 - 150 g
- mały por na farsz 1 szt. tylko zielona część
- pomidorki koktajlowe na farsz kilka sztuk
- mała kalarepa na farsz 1 szt.
- mała, młoda cukinia na farsz 1/2 szt.
- sól, pieprz na farsz do smaku
- oliwa do smażenia na farsz
- śmietanka kremówka na farsz 100 ml
- jajka na farsz 2 szt.
- różne tarte sery ( camembert - gorgonzola - mozzarella - żółty ser gouda) na farsz 150 - 200 g
- natka pietruszki albo bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz
Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z roztrzepanych jajek, śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.Podsumowanie przepisu
Uwielbiam wytrawne tarty. Ta jest wieloskładnikowa i bardzo pyszna.