fbpx

Przepis na quiche z gruszkami i żurawiną

Przepis na jesienny quiche z gruszkami i żurawiną
Zdradzamy przepis na quiche z żurawiną, gruszkami i mięsnym twistem. (Fot. iStock)

Nie jest tajemnicą, że najlepsza tarta to taka z sezonowymi owocami – truskawkami, jagodami, malinami, brzoskwiniami. Z czym można zrobić ją późną jesienią? Odpowiedź jest prosta – z żurawiną, gruszkami i… bekonem. No i mamy quiche!

Quiche z żurawiną, gruszkami i mięsnym twistem

Składniki:

  • 75 g masła + łyżka,
  • 150 g mąki,
  • dwa całe jajka i jedno żółtko,
  • 8 plasterków bekonu,
  • 2 gruszki,
  • 1 łyżka cukru,
  • sok z cytryny,
  • 2-3 gałązki tymianku,
  • 5 łyżek mleka,
  • 100 g bitej śmietan,
  • sól, pieprz
  • 120 g żurawiny,
  • tłuszcz i mąka do formy.

Sposób przygotowania

  • Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny.
  • Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut (temperatura : zwykły piekarnik 200C/ termoobieg – 175 C/ piekarnik gazowy – poziom3). Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na zimno lub na gorąco.
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze