Przepis jest prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.|Przepis jest prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.|Przepis jest prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.|Przepis jest prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.|Przepis jest prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.|Przepis jest prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.|Przepis jest prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.|Przepis jest prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.|Przepis jest prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.
Przepis na tartę na kruchym spodzie ze śliwkami kalifornijskimi z musem z białej czekolady i malinami. Czas przygotowania 150 minut.
Składniki
- Ciasto kruche porcja na 12 osób
- mąka 200 g
- masło 100 g
- cukier puder 50 g
- woda 4 łyżki
- sól szczypta
- śliwki kalifornjskie 7 sztuk pokrojonych w paski
- Mus z białej czekolady i malin:
- śmietana 30 % 300 ml
- biała czekolada 150 g
- maliny 60 dkg
- posiekane liście świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
Przygotowujemy kruche ciasto
- Do malaksera z końcówką hak wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, mieszamy przez chwilę.
- Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania okruchów przypominających chleb.
- Dodajemy wodę i pokrojone w cienkie paski śliwki kalifornijskie, przez chwilę miksujemy całość do połączenia składników.
- Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
- Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadamy.
- Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośrednio na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy (jeśli mamy nadmiar ciasta poza formą, przesuwamy wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Dół formy dziurkujemy widelcem, wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
-
Po wyjęciu z lodówki ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami. Ciasto pieczemy ok. 10 min.
w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) z obciążeniem. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy mus
- W kąpieli wodnej (małą miseczkę ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą) roztapiamy białą czekoladę, dodając niewielką ilość śmietanki (ok. 50 ml). Roztapiamy do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia do wystygnięcia.
- Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany powoli dodajemy wystudzoną masę z białej czekolady, delikatnie łączymy składniki.
- Na przygotowany wcześniej spód wykładamy mus z białej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną tartę chłodzimy przynajmniej godzinę w lodówce, a na schłodzonej masie układamy maliny. Całość posypujemy drobno posiekanymi liśćmi świeżej mięty.
Podsumowanie przepisu