Składniki
- Polędwica wołowa świeża 200 g
- Cebula czerwona 80 g
- Ogórek kiszony 80 g
- Marynowane grzyby 80 g
- Kapary 80 g
- Jajka przepiórcze 4 szt
- Oliwa 40 g
- Musztarda 20 g
- Ziarno gorczycy 10 g
- Rukola 20 g
- Tymianek świeży 10 g
- Pieczywo tostowe 60 g
Sposób przygotowania
Polędwicę świeżą oczyść, umyj pod bieżącą wodą. Osuszoną natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Pozostaw w chłodnym miejscu na około 4 godziny. Cebulę, ogórka kiszonego i kapary pokrój w drobną kostkę. Z oliwy, musztardy, ziaren gorczycy i rukoli przygotuj sos winegret. Mięso rozdrobnij, wymieszaj z dwoma surowymi jajkami, uformuj, dodaj pokrojone dodatki, grzyby marynowane i ziołowe tosty. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Serwuj ze świeżo mielonym pieprzem i wybitymi żółtkami.