1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tatar z ryby, mango i melona

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 2–4 porcje: 3 najlepiej świeże, ewentualnie mrożone filety z morszczuka lub sandacza, 2 mango, melon, 1/2 szklanki soku z limonek, 1/2 szklanki soku z cytryny, duża czerwona cebula, po 1/2 pęczka świeżej kolendry i natki pietruszki, 2 małe ząbki czosnku, 3–4 papryczki chili, 1,5 l wody mineralnej, 1 i 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Czas przygotowania: 20 min plus marynowanie|Składniki na 2–4 porcje: 3 najlepiej świeże, ewentualnie mrożone filety z morszczuka lub sandacza, 2 mango, melon, 1/2 szklanki soku z limonek, 1/2 szklanki soku z cytryny, duża czerwona cebula, po 1/2 pęczka świeżej kolendry i natki pietruszki, 2 małe ząbki czosnku, 3–4 papryczki chili, 1,5 l wody mineralnej, 1 i 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Czas przygotowania: 20 min plus marynowanie

Wsypać łyżeczkę soli do litra przegotowanej letniej wody, rozpuścić. Umyć rybę w osolonej wodzie, a następnie w nieosolonej wodzie mineralnej, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić połowę w drobną kostkę, a połowę w cienkie plasterki.

Całość posolić 1/4 łyżeczki soli, zalać sokiem z limonki i cytryny, oprószyć pieprzem, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki odlać sok, dodać posiekane drobno: mango, melona, cebulę, czosnek, chili, kolendrę i natkę. Podawać jak tatar w miseczce na rukoli albo liściu zwykłej sałaty.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze