Składniki
- tofu ekologiczne 1 opakowanie
- pieprz szczypta lub mniej
- sos sojowy
- słodka papryka ½ łyżeczki
- mąka pszenna do obtoczenia tofu
- żółtko jaja, typ zerówka
- świeży koper
- gałki muszkatołowej szczypta
- tarta bułka
- sezam niełuskany
- olej rzepakowy ekologiczny
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w plastry i posypujemy odrobina pieprzu. Kropimy niewielką ilością sosu sojowego i zostawiamy w lodówce na ok. 30 min. Mąkę pszenną mieszamy z ½ łyżeczki słodkiej papryki i obtaczamy w niej tofu. Następnie obtaczamy tofu w żółtku zmieszanym z koprem i gałką muszkatołową, a na koniec w tartej bułce z sezamem.
Smażymy na gorącym oleju, aż się zarumieni i będzie chrupiące.
Można podawać z sałatką warzywną.
Podsumowanie przepisu
Autorką przepisu jest Urszula Mijakoska. Przepis ukazał się w artykule
„Dieta dla dzieci na lato”.