1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Topinambur - zwykłe, niezwykłe warzywo. Prosty przepis na zupę z topinamburu z chipsami

Zupa z topinamburu z chipsami, oliwą truflową i chrustem z buraków (pominiętym w przepisie) (Fot. Getty Images)
Zupa z topinamburu z chipsami, oliwą truflową i chrustem z buraków (pominiętym w przepisie) (Fot. Getty Images)
„Topinamburem zapychają mordę (czym?). I snują sny o Aventador ciągle (skrrrt)” - śpiewa Taco Hemingway w swoim utworze „Szczękościsk”. Fraza ta idealnie oddaje rangę tego pospolitego warzywa bulwiastego. 

Topinambur brzmi dobrze, elegancko i egzotycznie. W pokoleniu naszych dziadków  warzywo to znane było głównie pod nazwą słonecznik bulwiasty. Nazywano go też gruszką ziemniaczaną, ponieważ przy korzeniach tej rośliny z rodziny astrowatych z pięknymi żółtymi kwiatami, podobnie jak u ziemniaka, zwykle pojawia się około 2-3 tuzinów niezbyt dużych bulw o nieregularnych kształtach. To właśnie one stały się modnym kuchennym składnikiem.

 Bulwa topinamburu (Fot. Getty Images) Bulwa topinamburu (Fot. Getty Images)

Topinambur ma niezwykle oryginalny smak, dlatego chętnie sięgają po niego szefowie kuchni najlepszych restauracji na świecie. Najczęściej gotują z niego zupę.

A we wspomnieniach mojej prababci topinambur był zamiennikiem ziemniaków, pasował tylko do niektórych gatunków mięs, i zawsze gotowany był w łupinkach - tylko wtedy zachowywał swój intensywny słonecznikowo-orzechowy smak.

Przepis na zupę krem z topinamburu z chipsami i oliwą truflową (dla 2 osób)

Składniki:

  • 500 g topinamburu
  • 2 ziemniaki
  • pół cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe szalotki
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 300 ml mleka 3,2 proc. 
  • 300 ml śmietanki 30 proc. 
  • sól, pieprz
  • oliwa truflowa

Przygotowanie: Przygotuj miskę z zimną wodą, dwoma plasterkami cytryny i odrobiną wyciśniętego soku - będziesz tam wkładać obrane bulwy, żeby nie ściemniały. Załóż rękawiczki, bo topinabur podobnie jak słonecznik, brudzi dłonie. Bulwy oczyść z resztek ziemi i obierz je ze skórki ostrą obieraczką. To najgorsza część przygotowania zupy, bo bulwy mają nieregularne kształty i cięzko się je obiera. Obierz również ziemniaki. Czosnek oraz szalotki posiekaj i zeszklij w rondlu przez 3 minuty na sklarowanym maśle. Bulwę o najbardziej regularnych kształtach odłóż na chipsy. Resztę topinamburu i ziemniaków pokrój na kawałki i włóż do rondla, zalej mlekiem i śmietanką. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, a potem miksuj na gładki krem. Przypraw solą i pieprzem. Na talerzu, po nalaniu zupy, zrób kleksa z oliwy truflowej.

Chipsy: topinambur pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki - najlepiej obieraczką. Włóż do głębokiego oleju rozgrzanego do 180°C i smaż na lekko złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową, na papierowy ręcznik, a potem jeszcze piecz około 10 minut w 100°C. W ten sposób ostatecznie pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Lekko posól do smaku.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze