Bakłażan jest bardzo zdrowy - zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu. Można je przygotowywać go na wiele sposobów, jednym z nich jest pyszna pasta Baba Ghanoush.
W kuchni orientalnej Baba Ghanoush najczęściej podawana jest z pieczywem lub nakładana na placki chlebowe typu pita. Ciekawą propozycją może być też połączenie kuchni meksykańskiej z arabską, czyli tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana.
Składniki
1 pierś z kurczaka
puszka pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
gotowe placki tortilli
2 pomidory
1 cebula
tarty parmezan
sałata lodowa
1 papryka
sól i pieprz
przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na patelni. Następnie do miski przekładamy pastę z bakłażana, dodajemy drobno pokrojonego pomidora i cebulę pokrojoną w półtalarki - wszystkie składniki mieszamy. Na placek tortilli nakładamy i rozsmarowujemy gotową pastę, układamy liście sałaty lodowej oraz kawałki kurczaka. Posypujemy tartym parmezanem. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.