1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tradycyjna meksykańska czekolada do picia z kaszką kukurydzianą

Na jesienne i zimowe poranki i wieczory polecam tradycyjną meksykańską czekoladę do picia z kaszką kukurydzianą.

     

Składniki
  • woda 3 szklanki
  • cynamon 2 laski każda po 5 cm
  • anyż 1 gwiazdka
  • kaszka kukurydziana 50 g
  • mleko ryżowe, sojowe lub orkiszowe 2 szklanki
  • gorzka czekolada dobrej jakości 100 g
  • brązowy cukier, moze byc muscovado 50 g
Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotować wodę z laskami cynamonu i gwiazdą anyżu. Zdjąć z ognia, przykryć. Po 10 min. wyjąć  cynamon i  anyż, ponownie postawić na  małym ogniu i powoli dodawać  kaszkę kukurydzianą.  Mieszać aż składniki się połączą.  Wtedy dodać mleko, czekoladę i cukier.Całość  podgrzewamy naśrednim ogniu ok. 10 -15 minut, mieszamy aż czekolada  i cukier się rozpuszczą. Podajemy gorące. Dlaczego powinniśmy jeść kasze? Czytaj tutaj.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze