Składniki
- świeżo zaparzona kawa espresso 50 ml
- śmietana 125 ml
- ciemna polewa 150 g
- gorzka czekolada 150 g
- masło 50 g
- rum lub winiak 2-3 łyżki stołowe
- foremki do pralinek około 40 sztuk
Sposób przygotowania
- Espresso i śmietanę wlać do garnka i zagotować.
- Dodać pokruszoną polewę i czekoladę oraz masło. Podgrzewać, aż wszystko się stopi.
Dodać rum lub brandy.
- Wstawić masę do lodówki na ok. 2 godziny, aby stężała. Następnie ubijać ją przez ok. 3 minuty używając ręcznej trzepaczki, aż do uzyskania kremowej masy.
- Przełożyć krem do szprycy o dużym otworze w kształcie gwiazdy i nakładać go do foremek. Schłodzić ponownie w lodówce i wyjąć dopiero bezpośrednio przez podaniem.
Podsumowanie przepisu
Samodzielnie przygotowane trufle są wspaniałym prezentem dla bliskich nam osób. Można je pięknie zapakować, podarować i wspólnie się nimi rozkoszować.