1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Truskawkowe śniadanie na Walentynki

Tegoroczne walentynki wypadają w niedzielę, więc to idealna okazja do świętowania przez cały dzień. Warto zacząć od truskawek na śniadanie.

Śniadanie przygotowane przez drugą połówkę smakuje najlepiej na świecie i będzie znakomitym początkiem Walentynek. Wystarczy odrobina czułości, szczypta namiętności i truskawki w kolorze miłości. Śniadaniowa chałka z truskawkami

Składniki
1 opakowanie Słodkich Truskawek PROSTE HISTORIE 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego 3 łyżki cukry ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna szczypta cynamonu 4 jajka 4 łyżki śmietanki kremówki 4 łyżki masła szczypta soli cukier puder
Sposób przygotowania
Rozmroź truskawki na sitku. Na patelnię wsyp 2 łyżki cukru, ½ łyżeczkę cukru waniliowego i sok z 1 cytryny. Zacznij podgrzewać i jeśli tylko zawartość patelni zacznie lekko zmieniać kolor na słomkowy, dodaj odcedzone truskawki. Trzymaj na ogniu 2 minuty. Wyłącz, dodaj 1 płaską łyżkę masła i szczyptę cynamonu. W misce ubij lekko 4 jajka z dodatkiem 4 łyżek śmietanki kremówki, szczypty soli i 1 płaskiej łyżeczki cukru. Przygotuj 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła. Zanurzaj kawałki chleba w masie jajecznej i smaż po 1 minucie z każdej strony, na rumiano. Przed kolejną partią umyj patelnię i dodaj kolejne masło. Na ciepłe tosty kładź porcję truskawek i oprósz cukrem pudrem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze