Trwa jesienny sezon na dynię. Warzywo najcześciej trafia do naszego menu w postaci zupy, ale można przyrządzić z niego wiele innych zdrowych potraw, na przykład pyszny wegański pasztet.
Pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami kalifornijskimi rozgrzeje i poprawi jesienny nastrój. Z ilości składników według poniższego przepisu wychodzą dwie foremki masy o wielkości 12,5 x 19 cm, głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości, czas pieczenia powinien być ten sam, jeśli foremka będzie głębsza, lepiej piec 10-15 minut dłużej.
Składniki
800 g dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
200 g soczewicy czerwonej
100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
3 łodygi świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku