1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wegański pasztet z dyni i soczewicy z suszonymi śliwami

California Prune Board
California Prune Board
Trwa jesienny sezon na dynię. Warzywo najcześciej trafia do naszego menu w postaci zupy, ale można przyrządzić z niego wiele innych zdrowych potraw, na przykład pyszny wegański pasztet.

Pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami kalifornijskimi rozgrzeje i poprawi jesienny nastrój. Z ilości składników według poniższego przepisu wychodzą dwie foremki masy o wielkości 12,5 x 19 cm, głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości, czas pieczenia powinien być ten sam, jeśli foremka będzie głębsza, lepiej piec 10-15 minut dłużej.

 

 

 

 

Składniki
800 g dyni 1 łyżka oliwy z oliwek 200 g soczewicy czerwonej 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 3 łodygi świeżego tymianku sól i pieprz do smaku

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze