Fasola – doskonałe źródło białka dla wegan i wegetarian. Therese Elgquist, autorka książki „Zdrowe zielone proteiny” podaje przepisy na smaczne dania z białą fasolą.
Sycące naleśniki na mące z ciecierzycy - najlepiej podawać je z sycącym farszem. Należy liczyć się z tym, że na ich przygotowanie potrzeba będzie więcej czasu niż na klasyczne naleśniki i dlatego powinno się je smażyć na mniejszym ogniu. Dzięki temu otrzymamy złociste crepes.
Składniki na 4 porcje:
- 450 ml niesłodzonego napoju roślinnego, np. z migdałów albo owsa
- 300 ml mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki nieoczyszczonej soli morskiej albo kamiennej
- naturalny olej kokosowy (do pieczenia) tłoczony na zimno
Potrawka z fasoli i karczocha:
- 2 opakowania gotowanej fasoli cannellini (230 g)
- 1 karczoch (ok. 200 g)
- 1 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 szczypty płatków chili
- 100 g świeżych, ekologicznych liści szpinaku
- nieoczyszczona sól morska lub kamienna
- świeżo zmielony czarny pieprz
Rozbełtaj napój roślinny, mąkę z ciecierzycy i sól, aż powstanie jednolita masa; odstaw na 10 minut. Podgrzej na patelni trochę oleju kokosowego. Wlej na nią ok. 50 ml masy i podsmażaj przez dwie minuty, aż jej brzegi staną się kruche. Przewróć ostrożnie na drugą stronę i podsmażaj przez 1 minutę. Opłucz fasolę i dodaj do niej karczoch; całość zmiksuj, aż powstanie gęsta masa; dodaj resztę fasoli, tymianek i płatki chili. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj świeżo usmażone naleśniki z dodatkiem potrawki i liści szpinaku.
Jest to smaczna, zielona przystawka do kolacji serwowana ze świeżo upieczonym, chrupkim chlebem z ziarnami. Można ją podać z jedną z kasz na pożywny lunch. Podczas pieczenia kalafior robi się słodki i miękki. Jeśli go upieczemy razem z fasolą na tej samej płycie, powstanie niezwykle smaczna kombinacja.
Składniki na 4 – 6 porcji:
- 1 duży kalafior albo 2 małe
- 1 puszka gotowanej fasoli cannellini (230 g)
- 2 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
- szczypta nieoczyszczonej soli morskiej lub kamiennej
Jogurt chrzanowy
- 200 ml niesłodzonego jogurtu owsianego
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 ekologiczna cytryna (tarta skórka i 1 łyżka soku)
- nieoczyszczona sól morska albo kamienna
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do przybrania:
- 1 doniczka tajskiej bazylii
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175⁰C. Usuń z kalafiora duże liście, ale zostaw małe; kalafior pokrój na mniejsze kawałki i ułóż je na blasze do pieczenia. Opłucz ziarna fasoli, osusz je w papierze kuchennym i ułóż na płycie. Nalej oliwy i obtocz w niej kalafior. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut, aż kalafior zmięknie i nabierze na brzegach lekko złotego koloru, a fasola zrobi się krucha. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj liście. Wymieszaj wszystkie składniki z jogurtem chrzanowym, dopraw pieprzem i solą; rozlej jogurt na płytę i posyp tajską bazylią; podaj bezpośrednio z płyty.