1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wegetariańskie roladki z kapusty włoskiej

Składniki
  • liście kapusty włoskiej 8 sztuk
  • świeży tymianek pół pęczka
  • świeże oregano pół pęczka
  • mieszanka do kotlecików z zielonego ziarna orkiszu 1 opakowanie
  • cebula 1 sztuka
  • ząbek czosnku 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • posiekana, suszona żurawina 50 gram
  • feta 1 opakowanie
  • sól, pieprz
  • orzechy pinii 25 gram
  • wywar warzywny 400 ml
  • bita śmietana 100 gram
  • masło 1 łyżka
  • suszona żurawina 100 g
Sposób przygotowania
  1. Liście kapusty włoskiej myjemy i blanszujemy w gotującej wodzie około 2-3 minuty. Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Zioła myjemy, suszymy, odrywamy listki od gałązek i siekamy.
  2. Gotową mieszankę do kotletów z ziarna orkiszu przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki, a następnie zalewamy 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Dodajemy masę z ziaren orkiszu, połowę posiekanych ziół oraz posiekane żurawiny. Dodajemy kostki fety, przyprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Liście kapusty kroimy tak, aby leżały płasko na desce, układamy 2 nachodzące na siebie, wypełniamy równomiernie przygotowaną masą i zwijamy w roladę. Rolady obwiązujemy nitką.  

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze