1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi

www.californiaprunes.pl
www.californiaprunes.pl

Składniki
50 dkg śledzi matiasów 80 g śliwek kalifornijskich 2 jajka na twardo 2 łyżki oleju lnianego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz

Konfitura cebulowa:

2 duże czerwone cebule 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka cukru trzcinowego 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku sól pieprz

Sposób przygotowania
Konfitura cebulowa:

Cebulę pokroić drobno w piórka, przełożyć na rozgrzaną  patelnię z oliwą, posolić. Podsmażyć ją do momentu zeszklenia, zwiększyć ogień i lekko ją zarumienić, dodać cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolać ocet balsamiczny.

Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem wedle  uznania. Odstawić do ochłodzenia.

Tatar:

Dwie suszone śliwki z Kalifornii zostawić do dekorowania tatara,  resztę drobno pokroić.

Dobrze odmoczone matiasy (3-4 godziny, zmiana wody min. 3 razy) posiekać ręcznie, drobno.

Jajka na twardo posiekać drobno i przełożyć do misy ze śledziami, dodać śliwki kalifornijskie, zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki, olej lniany.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tatar powinien schłodzić się przynajmniej dwie godziny przed podaniem.

www.californiaprunes.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze