1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wiosenna sałatka z rzodkiewką i ziarnami

123rf.com
123rf.com
Wiosną chętnie sięgamy po młode warzywa, które zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych. Sałatki z nowalijkami i zdrowymi ziarnami dodadzą tak potrzebnej po zimie energii! 

Rzodkiewkę – królową – już w starożytności stosowano na poprawę trawienia, lepszą pamięć i wzrok. Zapobiega też wypadaniu włosów i łamaniu paznokci. Jest też niskokaloryczna (w 100 g rzodkiewki znajduje się zaledwie 16 kcal).

Składniki
350 g rukoli 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland 5 dużych rzodkiewek szczypiorek sól, pieprz

Dressing: 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka octu balsamicznego  2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania
Myjemy rzodkiewki, rukolę i szczypiorek. Liście rukoli układamy w miseczce. Rzodkiewkę kroimy w plastry, siekamy szczypiorek. Dodajemy do rukoli. Przygotowujemy dressing. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Polewamy nim warzywa. Posypujemy Chrupiącą sałatką Bakalland.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze