1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wiosenna sałatka ze szpinakiem i bakaliowym dressingiem

Bakalland
Bakalland
Im wyżej świeci słońce na niebie, większa oferta nowalijek. W połączeniu z bakaliami stworzą pyszne sałatki, które są witaminową i smakową bombą. Pamiętajmy, by wybierać świeże warzywa ze sprawdzonych hodowli, żeby jeść faktycznie zdrową żywność. 

Na myśl o wiosennych warzywach, przychodzi nam do głowy ogórek, szpinak, sałata czy szczypiorek. Warto połączyć je z bakaliami, które zawierają dużo białka i innych substancji odżywczych. Sałatka stanie się wtedy w pełni zbilansowanym posiłkiem.

Składniki
500 g liści młodego szpinaku 1 gruszka 100 g Słonecznego Trio Bakalland (rodzynka, miechunka, żurawina) 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland 50 g koziego sera 2 łyżki miodu ½ łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Liście szpinaku myjemy i układamy na talerzu, gruszkę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy kozi ser pokrojony w kosteczkę. Bakalie: żurawinę, rodzynki i Złote owoce wkładamy do rondelka, mieszamy z dwiema łyżeczkami miodu i połową łyżeczki soku z cytryny. Dressing gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą, następnie dodajemy go do sałatki. Całość dekorujemy połówkami orzechów Chandler.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze