Wiosną warto zamienić rozgrzewające zupy warto zamienić na pożywne, lekkie koktajle. Dzięki odpowiednim dodatkom będzie to zdrowy odżywczy posiłek. Oto przepis na złoty koktajl wzmacniający.
Wiosną należy dbać nie tylko o odporność, ale także o kondycję swojego ciała. Dlatego najlepiej sięgnąć po złote owoce, czyli miechunkę peruwiańską. To bogactwo składników odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wysoka zawartość potasu polepsza pracę mięśni, a żelazo zabezpiecza organizm przed anemią. Ten złoty koktajl jest także cennym źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii.
Składniki
2 łyżki nasion chia
60 g Złotych owoców Bakalland
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka miodu
100 g wiórków kokosowych Bakalland Sposób przygotowania
Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i odkładamy co najmniej na godzinę, aż napęcznieją. Następnie mieszamy je z wiórkami kokosowymi. Zalewamy je mlekiem i dodajemy łyżkę miodu. Następnie przelewamy wymieszane składniki do szklanek i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin. Złote owoce Bakalland blendujemy i po schłodzeniu napoju wykładamy na wierzch koktajlu.