fbpx

Wspomnienia z dzieciństwa – przepis na pieczone jabłka i gorącą czekoladę

Wspomnienia z dzieciństwa - przepis na pieczone jabłka i gorącą czekoladę
fot. iStock

Sobotni poranek w piżamie, z kubkiem gorącej czekolady w rękach. Czy może być coś lepszego? W dzieciństwie uwielbiałam gorącą czekoladę przygotowaną z dodatkiem kakao. Gdy byłam starsza, furorę zrobiły przecukrzone „okołoczekoladowe” napoje instant – wspomina Jolanta Naklicka-Kleser.

Gorąca czekolada

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru lub syropu klonowego do smaku
  • 1 łyżka masła (jeśli masz to masła kokosowego)
  • kilka ziaren kardamonu

Sposób przygotowania: Ziarna kardamonu rozbij w moździerzu i dodaj do mleka przelanego do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, by zainfuzować mleko kardamonem. Gdy mleko będzie już gorące, dodaj pozostałe składniki, dokładnie roztrzep i gotuj przez kilka minut, mieszając, by mleko nie wykipiało. Wyjmij kardamon, resztę składników przelej do blendera i zmiksuj, by na czekoladzie zrobiła się pianka. Rozlej do kubków i podawaj na gorąco.

Wspomnienia z dzieciństwa - przepis na pieczone jabłka i gorącą czekoladę
fot. iStock

To moje kolejne wspomnienie z rodzinnego domu, w którym nie zawsze była czekolada czy ciasteczka, za to zawsze były jabłka. Wieczorami, gdy mama wyciągała jabłka z pieca, nigdy nie umiałam się doczekać, aż przestygną i parzyłam sobie język. To naprawdę prosty przepis, ale dodatek domowej konfitury i orzechów zamieni zwykłe jabłko w przepyszny deser – wspomina Jolanta Naklicka-Kleser.

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 2 duże łyżki konfitury owocowej
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • płynny miód

Sposób przygotowania: Z jabłka odetnij górną „czapeczkę” i odłóż – posłuży Ci do przykrycia nafaszerowanego jabłka. Wydrąż z jabłka gniazdo nasienne, by zrobić miejsce na farsz. Konfiturę wymieszaj z orzechami i nafaszeruj tą masą jabłko. Przykryj jabłko czapeczką, ustaw na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15–20 minut. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości jabłka oraz od tego, czy wolisz, by było miękkie, czy lekko chrupiące. Wyjmij, podawaj gorące.

Wspomnienia z dzieciństwa - przepis na pieczone jabłka i gorącą czekoladę
fot. iStock

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze