Nadchodzi sezon na pieczone jabłka, szarlotki i musy jabłkowe. Idealnie komponują się one ze smakiem gorącej czekolady. Najlepiej domowej roboty.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru lub syropu klonowego do smaku
- 1 łyżka masła (jeśli masz to masła kokosowego)
- kilka ziaren kardamonu
Sposób przygotowania:
Ziarna kardamonu rozbij w moździerzu i dodaj do mleka przelanego do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, by zainfuzować mleko kardamonem. Gdy mleko będzie już gorące, dodaj pozostałe składniki, dokładnie roztrzep i gotuj przez kilka minut, mieszając, by mleko nie wykipiało. Wyjmij kardamon, resztę składników przelej do blendera i zmiksuj, by na czekoladzie zrobiła się pianka. Rozlej do kubków i podawaj na gorąco.
To moje kolejne wspomnienie z rodzinnego domu, w którym nie zawsze były czekolada czy ciasteczka, za to zawsze były jabłka. Wieczorami, gdy mama wyciągała jabłka z pieca, nigdy nie umiałam się doczekać, aż przestygną i parzyłam sobie język. To naprawdę prosty przepis, ale dodatek domowej konfitury i orzechów zamieni zwykłe jabłko w przepyszny deser – wspomina Jolanta Naklicka-Kleser.
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 2 duże łyżki konfitury owocowej
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- płynny miód
Sposób przygotowania:
Z jabłka odetnij górną „czapeczkę” i odłóż – posłuży Ci do przykrycia nafaszerowanego owocu. Wydrąż z jabłka gniazdo nasienne, by zrobić miejsce na farsz. Konfiturę wymieszaj z orzechami i nafaszeruj tą masą owoc. Przykryj jabłko czapeczką, ustaw na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15–20 minut. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości jabłka oraz od tego, czy wolisz, by było miękkie czy lekko chrupiące. Wyjmij, podawaj gorące.