Dynia to warzywa bogata w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, przy tym niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do naszego menu. Jest świetnym źródłem potasu, ale zawiera również witaminę A, C i PP, witaminy z grupy B (B1 i B2), magnez, wapń i żelazo. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się pasożytów pokarmowych - mówi Monika Mrozowska.
Sezon na dynię trwa! Specjalnie dla was wybraliśmy 6 najciekawszych przepisów autorów naszych najpopularniejszych książek kucharskich z wykorzystaniem tego niezwykle cennego i bogatego w witaminy warzywa.
Składniki:
- 1/2 małej dyni Hokkaido
- 1 średnia biała cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
Sposób przygotowania: Dynię kroimy w dużą kostkę i obtaczamy je w odrobinie oliwy z oliwek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok układamy czerwoną paprykę w całości. Pieczmy w temperaturze 200 stopni (termoobieg) przez ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy dynię, a paprykę zostawiamy na kolejne 8-10 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu paprykę obieramy ze skórki (powinna ładnie schodzić), pozbawiamy nasion i kroimy w małe plasterki. W garnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, wędzoną paprykę oraz upieczone warzywa i przecier pomidorowy. Całość solimy do smaku, dokładnie mieszamy i przekładamy do pojemników.
fot. Monika Mrozowska
Składniki:
- 1/4 małej dyni Hokkaido
- 200 g żółtej fasolki
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 1/2 szklanki mleka kokoswego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka garam masali
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- duża szczypta pieprzu cayenne
- sól do smaku
- świeża kolendra
Sposób przygotowania: Dynię kroimy w małą kostkę. Fasolkę obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na oliwie z oliwek podsmażamy przez 5 minut pokrojoną dynię, a następnie dodajemy garam masalę, curry, czosnek i pieprz cayenne i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy sos sojowy, ugotowaną fasolkę oraz groszek i całość dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez kolejne 5 minut. Solimy do smaku. Przekładamy do pojemników i posypujemy dużą ilością poszatkowanej kolendry.
fot. Monika Mrozowska
Oba powyższe przepisy pochodzą z książki "Zdrowe przekąski" Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka wody
- 150 g włoszczyzny startej na tarce o grubych oczkach
- 70 g (ok. 2 łodygi) pokrojonego w plasterki selera naciowego
- 1 drobno poszatkowana cebula lub 1/2 łyżeczki asafetydy
- ziarnka z 1 kolby kukurydzy
- 100 g dyni piżmowej lub Nelson pokrojonej w kostkę
- 400 ml wody
- 1/2-3/4 puszki mleka kokosowego dobrej jakości
- 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego (bez glutaminianu sodu)
- 1 łyżeczka nierafinowanej soli
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok z cytryny do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego, lnianego lub z lnianki
- "wędzonka"
- 2 łyżki oliwy
- 100 g wędzonego tofu pokrojonego w jak najcieńsze plasterki
- sos sojowy do polania
- wędzona papryka do posypania
Sposób przygotowania: Włoszczyznę, seler naciowy i cebulę lub asafetydę dusimy ok. 7 minut pod pokrywką na oliwie z dodatkiem wody. Cały czas mieszamy, aby składniki się nie przypaliły. Dodajemy dynię i kukurydzę. Wlewamy wodę. Całość gotujemy ok. 10 minut, aż dynia będzie prawie ugotowana. Wlewamy mleko kokosowe i pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze chwilę, aż dynia będzie miękka, a reszta składników się połączy. Przed podaniem dodajemy olej rzepakowy, z lnianki lub lniany. Możemy podać z "wędzonką" z tofu. Zupa bardzo dobrze smakuje z żytnim, ciemnym chlebem na zakwasie. Przygotowujemy "wędzonkę" (opcjonalnie): cienkie plasterki wędzonego tofu obsmażamy z dwóch stron na patelni (z rozgrzaną oliwą) na złoty kolor. Podlewamy sosem sojowym i czekamy, aż odparuje, glazurując tofu. Przekładamy na talerz i posypujemy wędzoną papryką.
fot. Karolina i Maciej Szacilło
Powyższy przepis pochodzi z książki "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło.
Składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 liście limonki
- 2 pałeczki trawy cytrynowej
- 300 g dyni
- 2 duże ziemniaki
- 400 g ugotowanej cieciorki
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 kawałek galangalu wielkości kciuka
- 1 świeże czerwone chilli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sok z 1/2 limonki
- garść młodego szpinaku
Sposób przygotowania: Czosnek wyciskamy, a galangal ścieramy na drobnej tarce. Chilli i szalotkę drobno szatkujemy, pałeczki trawy rozgniatamy (np. tłuczkiem do mięsa), a liście limonki rwiemy na pół. Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek z imbirem oraz chilli z szalotką i smażymy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wlewamy wywar warzywny. Ziemniaki oraz dynię obieramy, kroimy w małą kostkę i dorzucamy do zupy. Dodajemy ugotowaną cieciorkę, rozgniecioną trawę cytrynową, porwane liście limonki, kurkumę, kolendrę, kmin, cukier trzcinowy oraz sos sojowy i gotujemy całość ok. 15 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, szpinak oraz sok z limonki i gotujemy jeszcze dosłownie minutę.
fot. Monika Mrozowska
Powyższy przepis pochodzi z książki "Zupy moc" Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło
Składniki:
- 100 g czerwonej soczewicy namoczonej przez minimum 2 godziny i dobrze wypłukanej
- 600 ml wody
- 400 g dyni piżmowej obranej w pokrojonej w kostkę
- 3 liście laurowe
- 3 drobno poszatkowane ząbki czosnku
- 1 drobno poszatkowana papryczka chilli (z pestkami lub bez)
- kawałek imbiru wielkości kciuka starty na tarce o drobnych oczkach
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrej jakości masła skladowanego
- 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 średniej wielkości pomidory pokrojone w kostkę lub 200 ml pomidorów krojonych w zalewie
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich (bez glutaminianu sodu)
- nierafinowana sól do smaku
- sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy z wodą ok. 10 minut. Dodajemy dynię, liście laurowe, czosnek, papryczkę chilli, imbir i kurkumę. Kiedy soczewica z przyprawami się gotuje, w małym garnuszku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy kmin rzymski. Podsmażamy chwilę, aż się przyrumieni i wydobędzie się intensywny aromat. Uważamy, aby go nie przypalić. Tłuszcz z kminem wlewamy do zupy. Dodajemy pomidory i zioła prowansalskie. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aby smaki się połączyły. Na koniec dodajemy nierafinowaną sól i sok z cytryny do smaku.
fot. Karolina i Maciej Szaciłło
Składniki:
- 210 g (1 szklanka) startej dyni
- 180 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g migdałów bez skórki
- 4 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżka octu
- skórka otarta z 1 małej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w garnku i studzimy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy startą dynię, wystudzone masło, migdały, sodę, skórkę z pomarańczy, miód i na koniec ocet. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i przelewamy do małej okrągłej formy posmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy w 180 stopniach góra/dół przez 20 minut.
fot. Monika Mrozowska
Powyższy przepis pochodzi z książki "Słodko, zdrowo i świątecznie" Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło: